
El passat dia 20 d'aquest mes de maig es va declarar com "El dia sense música". Es tracta d'una jornada reivindicativa en contra de l'IVA actual del 21% i a favor de l'IVA cultural reduït. Molta gent famosa es va fer fotos per sumar-se a aquesta manifestació com el grup Camela o Ana Torroja, entre d'altres.

Friedrich Niestzsche, un filòsof alemany, va escriure aquest text expressant les idees d'un ideal sense un abús fiscal injustificat:
MANIFEST
“Sense música la vida seria un error” Friedrich Niestzsche (1844 – 1900) Filòsof alemany.
![]() |
Fotografia del fílòsof Friederich Niestzsche |
Després de més de dos anys patint un abús fiscal injustificat, en forma d’un IVA del 21%, i l’abandonament històric que les administracions públiques han mantingut sobre la música en directe – el subsector cultural menys subvencionat al nostre país – és el moment de reafirmar el que valorem i pel que treballem:
-Valorem el caràcter universal de la música com una de les formes d’expressió i comprensió més antigues- possiblement la més antiga- de la humanitat, capaç d’unir i emocionar les persones, més enllà del seu origen, condició cultural i / o social.
-Valorem que la música, i particularment la música popular en directe, és Patrimoni Cultural de tots els ciutadans.
-Valorem l’aportació social i cultural de tots els concerts en directe i la importància de tenir un mercat competitiu per als més grans per tal d’aconseguir portar al nostre país el major nombre possible d’ells.
-Valorem als empresaris establerts i als emprenedors en sectors determinants per a la creació d’imaginaris culturals propis, com és el món la música.
-Valorem les sales i locals on s’aposta per programar música en directe i la importància que puguin oferir preus accessibles a tots els estrats socials.
El deteriorament d’aquests valors és vertiginós i la música en viu corre el perill de desaparèixer del nostre país.
A la vista de la situació, exigim al Govern una immediata i significativa reducció en el tipus impositiu que actualment grava el consum final de música en viu al nostre país, i que ens col·loca en una posició d’extrema debilitat enfront de la resta dels principals països de la Zona Euro, que apliquen a la música un impost del valor afegit reduït, per afavorir el consum i la reinversió en talent.
És per això que els que subscriuen aquest Manifest, s’adhereixen a la jornada de protesta convocada, per les nostres associacions, el proper dimecres 20 de Maig, dia en què la música en viu -i esperem que també la que no és en viu- callarà totalment, deixant sales i locals de concerts en silenci, com a mostra del buit cap a on ens porta ser el país amb l’IVA sobre la música més alt de tota la Unió Europea.
Demanem l’adhesió a aquest Manifest al conjunt de tots els ciutadans que consideren la música com una cosa fonamental en les seves vides i que, sense saber-ho, estan pagant i patint les conseqüències de tan absurda mesura governamental.
En definitiva, siguis qui siguis i estiguis on estiguis:
20 de maig apaga la música, perquè en el futur pugui sonar!".
Miriam Garcia Calvente
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada