dijous, 30 d’abril del 2015

Vetlla de Montserrat

Era 26 d’abril i a Montserrat començava a haver-hi molta gent. La basílica començava a emplenar-se i no eren més de les vuit del vespre. Quedava una hora perquè la vetlla per la verge donés el tret de sortida a les celebracions anteriors al dia gran, el 27 d’abril, santa Montserrat. Dintre l’església, una multitud de gent s’aglomerava hores abans. Al centre, persones assegudes a terra, els bancs plens, les capelles dels laterals plenes de cadires i tothom passejant amunt i avall per trobar un bon espai per gaudir. 
La Moreneta
A les nou es va iniciar la primera part de la missa. Un seguit de monges van llegir uns textos tan en català com en castellà i un grup musical va amenitzar la vetllada cantant i tocant la guitarra i la flauta travessera. Una hora que va servir perquè l'església s'emplenés encara més i perquè les autoritats i els capellans ocupessin els seus respectius llocs. De polítics, aquest any hi havia el conseller de justícia, Germà Godó i tres oficials de la Guàrdia Reial. També estava present Oriol Junqueras, president d'Esquerra Republicana però no en el lloc "presidencial", sinó assegut en un escaló davant d'una de les capelles. 

Oriol Junqueras
Germà Godó, conseller de Justícia

A les deu, molt puntual, el bisbe va començar la gran missa. L'Escolania ocupava el seu lloc a punt per cantar. La cerimònia va durar unes dues hores i va tenir intervencions de diferents bisbes i abats, monges i escolanets fent de solista. L'única cançó que els petits cantaires van interpretar sense la col·laboració del públic va ser Nigra sum de Pau Casals. El moment de més ressó va ser al final, quan tota l'església es va posar en peu i va cantar el Virolai. A l'acabar, passada la mitjanit, les diverses parròquies que havien participat van donar a la gent que portaven, coca i xocolata. També es podia anar a donar un petó a la Moreneta i la cua arribava gairebé a la última capella.

L'Escolania de Montserrat

La vetlla va acabar i tothom va retornar als seus llocs d'origen. Tant en autobús, com en vehicles particulars. Va ser una nit rodona i encara que va ploure, la majoria de assistents van quedar molt satisfet pel tracte rebut. 

Núria Teixidor Ibáñez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada